Tıp Bayramı Hakkında Genel Bilgi

Tıp Bayramı Hakkında Genel Bilgi

 

İlk Tıp Bayramı 1919 yılının 14 Mart günü yapılmıştır.


Ülkemizde batılı anlamda ilk tıp okulu olan Tıbhane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire; 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'ndaki Tulumbacıbaşı Konağı'nda açılmıştır. Bu tarih; I. Dünya Savaşı yıllarında özel bir anlam kazanır. 1919 yılının 14 Mart günü ilk kez Tıp Bayramı yapılır. İşgal altındaki İstanbul'da Tıbbiyeliler tepkilerini bu şekilde dile getirmeye karar vermişlerdir. Öğrencilerin düzenlediği törene Dr. Fevzi Paşa, Dr. Besim Ömer Paşa, Dr. Akil Muhtar (Özden) gibi dönemin ünlü hocaları da katıldı.


1929 ile 1937 yılları arasında Bursa'da Yıldırım Bayezit Darülşifası'nda, ilk Türkçe tıp eğitiminin başladığı tarih olan 12 Mayıs günlerinde kutlanan Tıp Bayramı; 1937'den sonra tekrar 14 Mart günlerinde gerçekleştirilmiştir. 1976'dan bu yana tabip odaları 14 Mart'ı içine alan haftayı "Sağlık Haftası" olarak değerlendir. Sağlık alanındaki güncel sorunlar ve hekimlerin talepleri "Sağlık Haftası" içinde toplumun gündemine getirilir.
82 yıl önce Tıbbiyelilerin başlattığı gelenek sürdürüyor. Hekimler; 14 Mart Sağlık Haftası'nda ülkenin sağlık sorunlarını toplumun gündemine taşıyorlar.

 

dersimiz.com

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Tıp Bayramı Hakkında Genel Bilgi