Polisliğin Tarihçesi

Polisliğin Tarihçesi

İnsanlar,topluluklar meydana getirip bir arada yaşamaya başladıkları tarihten itibaren,toplumun ve fertlerin can ve mallarının korunması ihtiyacını duymuşlar , bu tarihten itibaren güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasına önem vermişlerdir.Şehir devletlerinin kurulması ile birlikte toplumun güvenliğini sağlayacak güvenlik örgütleri kurmuşlardır.

Güvenlik örgütleri "Polislik Mesleği" yani güvenlik ve huzurunun temini,toplumların birleşmeleri, büyümeleri,gelişmesi ile birlikte hangi yönetim şekline sahip olursa olsunlar devletlerin önem verdikleri bir kurum haline gelmişlerdir.

Eski Türk boylarında güvenlik "SUBAŞI" lar tarafından yürütülmekte idi.Kelime; su,asker ve ordu; subaşı da bunların komutanı demektir.Osmanlılarda ise güvenlik Sadrazama bağlı subaşılar emrindeki "ASESBAŞI" lar ile sağlanmakta idi.

Yeniçeri ocağının kaldırılmasının ardından 10 Nisan 1845'te İstanbul'da "Polis" adıyla bir teşkilat kurulmuş ve bu teşkilatın görevleri "POLİS NİZAMNAMESİ" ile belirtilerek yabancı elçiliklere duyurulmuştur.

Cumhuriyetin kurulmasından sonra ülke genelinde güvenlik ve huzurun sağlanması,halkın canının ve malının korunması görevleri verilen İç İşleri Bakanlığına bağlı olarak şehirlerin güvenliği POLİS TEŞKİLATI tarafından sağlanmaya başlanmıştır.

POLİS; bugün,Atatürk ilkeleri ışığında,özgürlükçü,demokratik düzen içinde,millet olarak varlığımızın sürdürülmesi,yasa egemenliğinin ve halkın güvenliğinin sağlanması,sürdürülmesi,halkımızın canının ve malının korunması,suç işlemeye yönelik davranışların önlenmesi,suçluların yakalanarak adalete teslimi ve ilgili yasa ve yönetmeliklerin kendisine verdiği diğer görevleri büyük bir gayretle yerine getirmektedir.

dersimiz.com

  

Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.

Polisliğin Tarihçesi