Kütüphaneyi Etkili Kullanma

Kütüphaneyi Etkili Kullanma

* Kütüphane Araştırmaları

Kütüphane araştırmaları çoğu zaman gözümüzde büyür. Aşağıdaki adımlar araştırmanıza başlamanızda yardımcı olmanın yanısıra başarılı bir araştırma yapmanın ipuçlarını da sunar.

Araştırma İşlemindeki Adımlar

1: Hazırlanma ve Konunuzu Seçme

Ödevinizi iyice anladığınızdan emin olmak için gözden geçirin ve anlamadığınız yerleri açıklaması için öğretmeninize sorun.
İlginizi çeken ve ödevinizin gereksinimlerini karşılayan birçok genel konunun listesini çıkarın.
Konunuzu geliştirmeye yeterli malzeme olup olmadığını öğrenmek için kütüphanede araştırma yapın.
Konunuzu bir soru olarak ifade edin ve daha sonra sorunuzdaki ana temaları ya da anahtar sözcükleri yazın (Anahtar sözcüklerinizin eşanlamlılarını listelemeyi unutmayın).


2: Kaynakları Seçme

Konunun Daha İyi Anlaşılması İçin Gereken Bilgiler

Sizin konuya ısınmanızı ve konuyla ilgili özel terminolojiyi kavramanızı sağlaması açısından konuyla ilgili temel bilgileri bulma çok önemlidir.
Bu bilgileri bulabileceğiniz en iyi yerler ansiklopediler, sözlükler ve ders kitaplarıdır.
Konunuzu Daraltma

Kimi zaman konunuzda çok fazla malzeme olabilir. Konunuzu daraltmanıza yardımcı olabilecek bazı öneriler şunlardır:

Bu konu hakkında bildiklerin neler? Zaman olarak işlemek istediğin belli bir dönem var mı? Odaklanmak istediğin belli bir coğrafi bölge ya da ülke var mı? Bu konunun senin ilgini çeken özel bir yanı var mı?
Çevrimiçi (online) veri tabanlarında araştırma yaparken arama alanınızı daraltmak için 'AND' ve 'NOT' sözcüklerini kullanabilirsiniz. (Örneğin Apple and Macintosh)
Konunuzu Genişletme

Kimi zaman da konunuz yeterli bilgi ya da malzeme içermez. Konunuzu genişletmenize yardımcı olabilecek bazı öneriler şunlardır:

Diğer ülkeleri ya da bölgeleri düşünün. Konunuz hakkında daha geniş kapsamlı düşünün. Anahtar kişiler kimler olabilir? Konunuzdaki başka görüş açıları neler olabilir?
Çevrimiçi (online) veri tabanlarında araştırma yaparken arama alanınızı genişletmek için 'OR' sözcüğünü kullanabilirsiniz. (Örneğin makale or referans)

3: Malzemeleri Bulma

Araştırmanızda kullanabileceğiniz malzemeler kütüphanelerde çeşitli şekillerde bulunabilir: Kitaplar, magazinler, gazeteler, videolar ve/veya Internet vb.

Kitaplar ve Videolar: Kitapları ya da videoları bulma varsa Kütüphanenin elektronik kataloğundan ya da yoksa kartlar yardımıyla yapılabilir.

Periyodik Makaleler: Periyodik makaleler dergilerden, gazetelerden, teknik kitaplardan ya da basın bültenlerinden olabilir. Periyodik makalelere yukarıda belirtildiği gibi kütüphanenin elektronik kataloğundan ya da kart kataloğundan erişebilirsiniz.

Internet Kaynakları: Web üzerindeki malzemelere erişmek için arama motorlarını ya da konulara göre ayrılmış web rehberlerini/portallarını kullanabilirsiniz.İyi bir başlangıç olarak Web tarayıcınızdaki Arama düğmesini kullanın.Bulduğunuz tüm Internet kaynaklarını dikkatli bir şekilde değerlendirmeniz gerekir.

4: Kaynakları Değerlendirme

Bilgilerinizi ölçüp biçme ya da değerlendirme tüm kaynaklarınız için çok önemlidir (sadece Internet kaynaklarınız için değil!). Göz önünde tutmanız gereken bazı şeyler şunlardır:

İçerik Miktarı - Yeterli bilgiye sahip misiniz? Farklı bakış açılarını yakalayabildiniz mi?
Çeşitlilik - Farklı kaynakları kullanın (kitaplar, dergiler, Internet vb.)
Yayın Tarihi - Konuya bağlı olarak değişir (örneğin güncel konularda, sağlık konularında ve hukuki konularda yeni ve güncel bilgilere ihtiyacınız var)
Güvenilirlik - Yayının amacı nedir? Bilgi taraflı mı? Ne tür varsayımlarda bulunulmuş?

5: Ödevi Yazma ve Bibliyografyayı (Kaynakça Bilgisini) Derleme

Kütüphanede ödevinizi yazmanıza ve bibliyograyayı derlemenize yardımcı olacak birçok kitap bulabilirsiniz. Ödevinizde alıntıları ne şekilde belirtmeniz gerektiği konusunda da öğretmeninize danışın.

dersimiz.com

  

FURKAN : Emeğinize sağlık

Yazılan 1 yorum görüntüleniyor

Kütüphaneyi Etkili Kullanma